Szeretnék leszokni

A leszokás ritkán megy hirtelen elhatározásból, egyik percről a másikra, a sikert gyakorta több eredménytelen próbálkozás előzi meg. A lényeg, hogy ne veszítsük el motivációnkat, és legfőbbképpen ne adjuk fel, hiszen minden egyes újabb próbálkozással növekszik a sikeres leszokás valószínűsége!

De hogyan kezdjünk neki?

Az első és legfontosabb lépés, hogy gondoljuk át, mit szeretnénk elérni és miért! Mi a saját motivációnk, mi az, ami számunkra legfontosabb nyereség, amelyet a dohányzás feladásával elérhetünk?

Készítsük fel magunkat gondolatban a cigaretta letételére, hozzuk meg a döntést, jelöljük ki a célt és állítsuk össze a tervet. Lépésről lépésre gondoljuk végig, hogy hogyan szeretnénk megvalósítani a célunkat.

Fontos, hogy mielőtt belevágunk, ismerjük meg saját magunkat és függőségünket. Milyen helyzetekben gyújtunk rá és miért? Miért jó nekünk, ha rágyújtunk? Figyeljük meg saját érzéseinket és szokásainkat! Mikor és mennyire kívánjuk a cigarettát, hány szálat szívunk el naponta?

Gondoljuk át, hogy egyes helyzetekben, amikor kísértésbe eshetünk, hogyan tudjuk majd legyőzni a sóvárgást. Tervezzük meg a napunkat, mikor mit és hogyan fogunk csinálni?

A legtöbb szakember a hirtelen történő leszokást javasolja, azonban a csökkenő számú cigaretta elszívása is hatékony lehet. Bármelyik utat is választjuk, a lényeg, hogy végső célként folyamatosan a teljes dohánymentességet tartsuk szem előtt.

A felkészülési szakaszhoz és elinduláshoz a Gond egy szál se! leszokást támogató applikáció nyújthat további segítséget.

Segítség a leszokáshoz

A leszokás mindenki számára nehéz, az összetett fizikai és lelki függőség miatt keveseknek (3-7%) sikerül önerőből abbahagyni a dohányzást. Segítséggel azonban könnyebb lehet!

Érdemes tehát tájékozódni a leszokást támogató módszerekről és gyógyszerekről. Pszichés támogatást a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban szervezett egyéni, vagy csoportos foglalkozások keretében kaphatunk, de létezik ingyenes, országosan elérhető telefonos leszokást támogató program is (06-80-44-20-44).

Az intenzív leszokás támogatás programszerűen, specializálódott centrumokban történik. A szakember által vezetett, több alkalomból álló foglalkozássorozatok célja a viselkedés megváltoztatása, és a visszaesés megelőzését célzó eszköztár létrehozása. Egy ilyen tanácsadás akár megháromszorozhatja a leszokás sikerességének esélyét.

Erős nikotinfüggőség esetén léteznek a sóvárgást csökkentő gyógyszerek is, ezek lehetnek nikotinpótlók, vagy nem-nikotin tartalmú tablettás készítmények, amelyek a megvonási tüneteket mérsékelik. A viselkedéstanácsokkal kiegészített gyógyszeres kezelés – átlagosan 4-12 hét alatt – megduplázza a sikeres leszokás esélyét.

További információ a leszokással kapcsolatban a www.leszokastamogatas.hu weboldalon található.